Tarih öncesi çağlarda da günlük yaşamın nasıl olduğu sorusu çocukluğumdan beri zihnimi meşgul eder. Çocukların yaşamı nasıldı acaba? Oyuncakları var mıydı? Çocuklar ne oynardı gibi sorular varsa sizin de aklınızda benim gibi bu videoda tarih öncesi çağlardaki çocuklar ve oyuncaklarıyla ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.

Günümüzdeki oyuncakların atası olarak kabul edilen, hatta günümüzdeki oyuncaklardan çok da farklı olmayan, dedelerimizin, dedelerinin bayağı bir dedelerinin oynadığı, tarih öncesi çağlardan kalma oyuncaklardan biraz bahsedelim.

En eskilerinden biriyle başlayalım hatta. Bu gördüğünüz oyuncak araba, tam 7500 yaşında ve hala çalışır durumda. Biraz aşınmış olması ve kemikten yapılması dışında çok da farkı yok gibi günümüzdeki arabalardan…

Domuzdan kumbaralar ünlüdür. Bu kumbara da, sanırım en eskisi ve içine bir de çan saklanmış. Neyse ki 3000 yıl önce kumbarasını kırmaya karar vermemiş arkadaşımız.

Çocukluk yıllarımızda birçoğumuzun eline en az bir “yoyo” geçmiştir. Geçmemişse bile o zengin arkadaşınızın elinde bir yoyo görmüşlüğünüz vardır. Eski yunandan kalma bu figür, o yoyoların binlerce yıldır döndüğünü gösteriyor adeta…

Bir dönem çocukların beynini eriten barbie bebeklerin atasını görmektesiniz. Bugünküler gibi de Her bir yanı hareket ettirilebiliyor. Yalnız, belirtmekte fayda var malzemeden çalmamışlar, dönemin barbie bebeklerinin tüm aksesuarları som altından yapılmış.

İndus Uygarlığı’na ait bu kağnı 5000 yaşlarında. Uygarlığın yaşamı hakkında fikirler de veren bu oyuncağın günümüzdeki karşılığı traktörler. Ancak eskilerin daha estetik olduğu da bir gerçek…

Şahsen en beğendiğim parça bu. Yine indus vadisinden çıkan bu 5000 yaşlarındaki oyuncak, daha doğrusu oyuncağın bir kısmı, çeşitli boylarda zarlar ve labirentlerden meydana geliyor Günümüzdeki monopoly, şans yolu gibi masa oyunlarının ilki denebilir. Çıkarın yeniköyü, tarabyayı. Yerine koyun oturan boğa tapınağını oldu bitti. Medeniyet dediğiniz birkaç parça boya arkadaşlar…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here