‘Mavi Ay’ Öğlen Vakti Kendini Göstermeye Başlayacak

0
712

Dünya üç yıl aradan sonra ‘Mavi Ay’a tanık olacak. Gündüz vakti gerçekleşecek kozmik olayın Ay’ın rengi ile bir bağlantısı yok.

Dolunay, bu ay ikinci kez bugün TSİ 13.43’te belirecek. ‘Mavi Ay’ olarak adlandırılan kozmik olay, Ay’ın yaklaşık her üç yılda bir takvim nedeniyle ek olarak beliren dolunay görünümünü temsil ediyor.

Normalde her ay bir kez olmak üzere her yıl 12 dolunay gerçekleşiyor. Ancak 2015’in de dahil olduğu belli yıllarda bir ay içinde iki dolunay görülüyor. Yarın gerçekleşecek ‘Mavi Ay’, Temmuz ayındaki ikinci Dolunay olacak. Geçmişteki en son ‘Mavi Ay’, Ağustos 2012’de gerçekleşmişti.

Kozmik bir etkenle bağlantılı olmasa da, Ay doğanın etkisiyle mavi renge bürünebiliyor. Tarihteki en büyük örnekler ise büyük yanardağ patlamaları ve orman yangınlarından geliyor.

Ay, 1980’de Helen, 1991’de ise Pinabuto yanardağlarının patlaması sonucu atmosferde oluşan filtreden dolayı mavi tonda belirmişti. Ayrıca 1950 yılında Kanada’nın Alberta eyaletinde yaşanan orman yangını Ay’ın mavi görünmesine yol açmıştı.

Ay’ın renk değiştirdiği tek kozmik olay kızıl tonlara büründüğü tutulmalar.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here