DİĞER VİDEOLARIM ► https://youtube.com/barisozcan/videos
VLOG SERİSİ ► http://bit.ly/barisozcan-VLOG
OKU SERİSİ ► http://bit.ly/oku-serisi
STT SERİSİ ► http://bit.ly/stt-serisi
SNAPCHAT ► https://www.snapchat.com/add/ozcanbaris

Instagram’ın logosu neden değişti? 400 milyon kullanıcı tarafından her gün 80 milyon fotoğraf ve video paylaşılan bir platformunuz olunca en ufak bir değişiklik bile çok göze batıyor. Ama Instagram’ın yaptığı değişiklik en değişim severleri bile zorlayacak türden.

Instagram’ın logosuna ne çok alışmışız. Halbuki 5 yıl önce hayatımızda böyle bir şey yoktu. Onun görmeye alışık olduğumuz logosu ilk ortaya çıktığında fotoğraf çekip filtre ekleyerek paylaşmak dışında pek az şey yapılabiliyordu. Oysa şimdi video çekiliyor, kolaj yapılıyor; GIF benzeri “boomerang”lar, “hyperlapse”ler oluşturuluyor. Yani çocuk büyümeye başladı. Üstündeki kıyafeti yenilemenin vakti çoktan geldi. Zaten o yüzden Instagram’ın tasarım ekibi yaklaşık 1 yıldır bu değişiklik üzerinde çalışıyormuş.

Instagram bizim cep telefonlarımızda yaşıyor ve orada tek başına değil. Pek çok uygulamanın arasında bana dokun ve beni kullan dercesine bize bakıyor. Cep telefonlarımızın da kendine özel bir arabirim tasarımı var. Bu tasarımlar son yıllarda düzleşti. Düzleşti derken “flat design” akımından bahsediyorum. Oysa ondan önce “Skeuomorphism” denilen bir başka tasarım akımı yaygındı. Evet böyle bir kelime gerçekten de var. O zamanlar gerçek hayattaki nesneleri bilgisayar ekranına olabildiğince gerçekçi bir şekilde aktarmak modaydı. Mesela bir takvim uygulaması mı yapacaksanız, gerçek bir masa takvimine olabildiğince benzetin. Kenarlardaki yırtık sayfa ayrıntısını görebildiniz mi?

Son yıllarda her şey düzleşmeye başladı. İkonlar da bundan nasibini aldı. Böylesi bir dünyada Instagram’ın eski logosu o kadar demode kaldı ki…

Tamam. Logonun değişmesine ikna olduk. Makasları çıkarıp ağacımızı budamaya başlayabiliriz. Özellikle logo tasarımında tam da bu yapılır. Gerçek hayatta markanın temsil ettiği değerlere bakıp onu görselleştirirsiniz. İlk görselleştirmeler ortaya çıktıktan sonra da onu sadeleştirmeye başlarsınız, yani budarsınız. Instagramcılar da bunu yapmışlar, eski logoyu budamışlar, budamışlar, budamışlar; sonunda ağaç ağaçlıktan çıkmaya başlayınca biraz paniğe kapılmışlar. Bir ağacı budadıktan sonra dallarını, yapraklarını yerine koyamazsın ki. Onu tekrar renklendirmek için ne yapalım diye düşünmüşler ve ellerine bir sprey boya alıp rengarenk boyamaya karar vermişler. Aynı logoya şirketin yüklediği anlam ise şöyle: “Yenilenmiş görüntümüz kullanıcılarımızın anlattığı hikayelerin ne kadar farklı ve canlı olduğunu daha iyi yansıtıyor.”

Buradan da anlaşılıyor ki her konuda olduğu gibi tasarımda da yaptığınız işi iyi anlatmak, sunabilmek gerekiyor. Tasarımla hikaye anlatıcılığı önemli bir teknik.

Logo tasarımlarında uygulanan bir başka teknikse “logoyu 5 saniyede hatırla ve çiz kuralı”dır. Adı üstünde, tasarımcı olmayan bir kişi gördüğü bir logoyu hafızasından 5 saniye içinde kalemle çizebiliyorsa o logo yeteri kadar sade, hatırlanabilir ve dolayısıyla amacına ulaşmış bir logodur. Instagram’ın eski logosunu akıldan çizebilmek oldukça zor ama deneyince kameranın lensi, sağ üst köşedeki vizör ve gökkuşağı renkleri akılda kalıyor. Aslına bakarsanız yeni logoda bu üçü de var. Sadece gökkuşağı renkleri biraz ısıtılmış, daha sıcak tonlara taşınmış.

Bu rengarenk logoya tıkladığınızda karşınıza gelen uygulamadaysa sadece tek renk var, “monokromatik” bir tasarım tercih edilmiş. Böylece arabirim bir ön birim olmaktan çıkıp gerçekten de bir arabirim haline gelmiş oluyor. Sizinle fotoğraflarınız arasında sessiz sedasız duran renksiz bir tuval gibi. Uygulamanın içinde gördüğümüz renkli her şey bizim çektiğimiz fotoğraflardan ve videolardan geliyor.

Videonun tam metni, kaynaklar ve linkler web sitemde: http://barisozcan.com/instagramin-logosu-neden-degisti

Müzikler:
Digital Stroll – Silent Partner
Bounce House – Silent Partner
Which Way Is Up? – Silent Partner
Reclamation – Silent Partner

Copyright Disclaimer Under Section 107 of the Copyright Act 1976, allowance is made for “fair use” for purposes such as criticism, comment, news reporting, teaching, scholarship, and research. Fair use is a use permitted by copyright statute that might otherwise be infringing. Non-profit, educational or personal use tips the balance in favor of fair use.
~
http://twitter.com/BarisOzcan
http://facebook.com/BarisOzcan
http://instagram.com/BarisOzcan
http://www.snapchat.com/add/ozcanbaris
http://google.com/+BarisOzcan
http://www.barisozcan.com

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here