“Kelimelerini yükselt, sesini değil. Yağmurdur çiçekleri büyüten, gök gürültüsü değil.” – Mevlana.

ABONE OL ► http://bit.ly/barisozcanyoutube
TÜM VİDEOLARIM ► https://youtube.com/barisozcan/videos

Çin’in en meşhur öğretmeni, bilge filozof Kong’a sormuşlar -siz onu Konfüçyüs olarak da tanıyor olabilirsiniz- demişler ki: “Bir ülkeyi yönetseydiniz, ilk olarak ne yapardınız?” O da cevap vermiş: “Dilini düzeltirdim.” Verdiği cevabın tam olarak anlaşılmadığını hissetmiş olmalı ki açıklamaya başlamış: “Dil bozulursa kelimeler düşünceleri anlatamaz. Düşünceler iyi anlatılmazsa, yapılması gereken işler yapılamaz. Görevler gereği gibi yapılmazsa, düzen bozulur. Düzen bozulursa, adalet yoldan sapar. Adalet yoldan saparsa, halk ne yapacağını şaşırır. Bunun içindir ki hiçbir şey dil kadar önemli değildir.”

Bu kadar önemli bir kavram, dil kavramı. İyi de onu nasıl düzeltebiliriz? Kılçığı, kemiği yok ki bu meretin temizleyelim. Kullandığı kelimeler var. Belki de işin sırrı bu. Özenle seçilen kelimeler…

Biraz önce hikayesini anlattığım Konfüçyüs’ün çok sevdiğim bir sözü var: “kelimelerin gücünü anlamadan insanların gücünü anlayamazsınız.”

Evet kelimeler güçlüdür. Kelimeler ilham verir. Kelimeler yok eder. İnanmıyor musunuz? Abra Kadabra!

Hatta bir yerlerde sadece kelimelerin gücünü öğreten bir okul olduğunu duymuştum. Harry Potter’daki “The Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry”yi hatırlayın.

Nörobilim alanında yapılan çalışmalar gösteriyor ki kelimeler beynimizi değiştirebilir. “Words Can Change Your Brain” kitabında “tek bir kelimenin bile fiziksel ve duygusal stresi azaltabilme gücüne sahip olabileceği”nden söz ediliyor.

Günlük yaşantımızda “negatif kelimeler” kullandığımızda beynimizin “amigdala” denilen bölgesindeki faaliyetlerin arttığı tespit edilmiş. Amigdala, beynimizin “51. Bölgesi” yani korku merkezi. “Kızgın kelimeler” beynimizde alarm sinyallerine dönüşüyor. Bu sinyaller de frontal korteksi kısmen kapatıyor, çalışmasına engel oluyor. Frontal korteks beynimizin bilinçli düşünmeden sorumlu olan bölgesi.

Dikkat edin! Sadece kelimelerden değil onların olumsuzluğundan, kızgınlığından söz ediyoruz. Demek ki olumlu kelimeler de bunun tersini yapabilir.

Nitekim Pozitif Psikoloji tarafından yapılan bir çalışmada bir grup insana şu görev veriliyor: “O gün hayatında iyi giden üç şeyi ve neden iyi gittiğini yazacaksın!” Bu basit gibi görünen işi yapan insanların aylar içinde mutluluk seviyelerinin belirgin bir biçimde arttığı gözlemlenmiş. Bu basit gibi görünen işin tek bir amacı var: sizi pozitif düşüncelere ve duygulara odaklamak. Kelimelerin yardımıyla. Çünkü kelimeler dünyayı değiştirebilir.

“Tek ihtiyacım bir kağıt ve yazmamı sağlayacak bir kalem. Bunlarla dünyayı altüst edebilirim.” diyor Nietzsche. Bu sözü düşününce, sadece bunu değil kelimeler hakkında edilmiş tüm bilgece sözleri düşününce, bu konuda yapılan bilimsel araştırmaları görünce, benim bir ihtiyacım daha olduğunu fark ettim: bir kavanoz. Kelime Kavanozu!

Videonun tam metni, kaynaklar ve linkler web sitemde: http://barisozcan.com/kelime-kavanozu

MÜZİK
Prelude No. 14 – Chris Zabriskie http://chriszabriskie.com/
Arcadia – Wonders – Kevin MacLeod http://incompetech.com/
Namaste – Audionautix http://audionautix.com/
Tuba Waddle – Audionautix http://audionautix.com/
The Rain – Silent Partner
St. Matthew Passion BWV 244 – J. S. Bach

FİLMLER
Inside Man (2006)
Dead Poets Society (1989)
Sacrifice (1986)
~
STT ► http://bit.ly/stt-serisi
OKU ► http://bit.ly/oku-serisi
İZLE ► http://bit.ly/izle-serisi
VLOG ► http://bit.ly/barisozcan-VLOG
~

http://google.com/+BarisOzcan
http://facebook.com/BarisOzcan
http://instagram.com/BarisOzcan
http://www.snapchat.com/add/ozcanbaris
http://BarisOzcan.com/sikca-sorulan-sorular

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here