DİĞER VİDEOLARIM ► https://youtube.com/barisozcan/videos
VLOG SERİSİ ► http://bit.ly/barisozcan-VLOG
OKU SERİSİ ► http://bit.ly/oku-serisi
STT SERİSİ ► http://bit.ly/stt-serisi
SNAPCHAT ► https://www.snapchat.com/add/ozcanbaris

Teknoloji ve bilgisayar dünyasında yeni bir bebek doğuyor. Kuantum bilgisayarlar geliyor. Onun doğum sancılarını bir süredir hissediyorduk. Ama bu kez karşımızda elimize alamasak da uzaktan sevebileceğimiz bir bebek var. Kuantum bilgisayar kullanmaya hazır mısınız?

Nedir bu kuantum bilgisayarının bizim kullandığımız bilgisayarlardan farkı? Bunu kavrayabilmek için önce dijital dünyayı anlamamız gerek. Bilgisayarlar iki durumlu olarak işlem yapar: 1 durumu veya 0 durumu. O yüzden buna “ikili rakam” anlamında “binary digit” ya da kısaca “bit” denir. Bir bit ya 0’dır ya da 1’dir. 8 tanesini yan yana getirirseniz ortaya “byte” çıkar. Bunlardan 1 kilo yani 1000 tane toplarsanız 1 kilobyte eder. Artık hemen herkesin günlük hayatta kullandığı megabit, gigabyte gibi kavramlar aslında çok büyük miktarlardaki 0 ve 1’lerden başka bir şey değildir.

Bu tür bir hesaplamanın temelleri Turing ve von Neumann gibi matematikçilere dayandırılıyor ama ben konuyu taa Shakespeare’e kadar götürüyorum. Ne diyordu Hamlet: “olmak ya da olmamak, işte bütün mesele bu!” Şu anda kullandığımız bilgisayarlar her şeyi bu seviyeye indirgiyor. “Olmak” yani 1 durumu ve “olmamak” yani 0 durumu. Dijital dediğimiz kavramın özü bu, yani bütün mesele bu!

Kuantum bilgisayarlarda da “bit”ler var ama bunların kuantum versiyonu var o yüzden “qubit” deniyor. 1 qubit tıpkı bitlerde olduğu gibi 0 da olabilir, 1 de olabilir ama bunun yanında aynı anda hem 0 hem 1 de olabilir. Tam olarak açıklayamayacağınız gizemli bir 0-1 durumu. Superposition denilen bu durumları yakalayabilmek bir yumurtayı kalemin üzerinde tutabilmek kadar zor. Bunu ben demiyorum. Kuantum bilgisayar projesini yöneten Jerry Chow diyor. Peki ya Shakespeare bugünleri görseydi ne derdi? “Olmak ya da olmamak ya da arada bir yerlerde kalmak, işte bütün mesele bunlardan biri olabilir ya da olmayabilir!”

Videonun tam metni, kaynaklar ve linkler web sitemde: http://barisozcan.com/kuantum-bilgisayar-kullanmaya-hazir-misiniz

Videoda alıntı yapılan filmler ve diziler:
Hamlet (2009)
Hamlet (2000)
Hamlet (1996)
Hamlet (1990)
Hamlet (1969)
Hamlet (1948)

Müzikler:
Young And Old Know Love – Puddle of Infinity

Kevin MacLeod sanatçısının Lightless Dawn adlı şarkısı, Creative Commons Attribution lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/) altında lisanslıdır.
Kaynak: http://incompetech.com/music/royalty-free/index.html?isrc=USUAN1100655
Sanatçı: http://incompetech.com/

Kevin MacLeod sanatçısının Dreams Become Real adlı şarkısı, Creative Commons Attribution lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/) altında lisanslıdır.
Kaynak: http://incompetech.com/music/royalty-free/index.html?isrc=USUAN1500027
Sanatçı: http://incompetech.com/

Eagle Rock – Wes Hutchinson

Copyright Disclaimer Under Section 107 of the Copyright Act 1976, allowance is made for “fair use” for purposes such as criticism, comment, news reporting, teaching, scholarship, and research. Fair use is a use permitted by copyright statute that might otherwise be infringing. Non-profit, educational or personal use tips the balance in favor of fair use.
~

http://facebook.com/BarisOzcan
http://instagram.com/BarisOzcan
http://www.snapchat.com/add/ozcanbaris
http://google.com/+BarisOzcan
http://www.barisozcan.com

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here