TÜM VİDEOLARIM ► https://youtube.com/barisozcan/videos
OKU SERİSİ ► http://bit.ly/oku-serisi
VLOG SERİSİ ► http://bit.ly/barisozcan-VLOG
Hakkımda sıkça sorulan sorulara tek tek cevap vermek yerine şu sayfada toplu olarak cevap vermeye çalışıyorum. SIKÇA SORULAN SORULAR ► http://barisozcan.com/sikca-sorulan-sorular

Robot deyince hayalinizde nasıl bir şey canlanıyor? Mesela oğlumun aklına Transformers, eşimin aklına da mutfak robotu geliyor. Bense çok daha küçük şeyler düşünüyorum.

Stanford Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, kendi ağırlığının binlerce katı yükü taşıyabilen robotlar üzerinde çalışıyor. Nasıl mı? Oldukça kompleks gibi görünen bazı problemleri çözmek için kopya çekerek. Bu araştırmacıların biyomimetik uzmanı olduğunu söylemiş miydim? “Biyo-mimetik” yani “Biyoloji” ve “Taklitçilik.” Yaptıkları şey doğadaki modelleri ve sistemleri inceleyerek insanlığın karmaşık problemlerine çözüm üretmek. Bahsettiğim örnekte çözülmesi gereken problemimiz: Kendi ağırlığının binlerce katı yükü taşıyabilmek. Doğada bunu taklit edebileceğimiz bir örnek var mı? Tabiki var! En favori hayvanlarımdan karıncalar.

Bilim insanları karıncaları incelemeye bayılıyor. Çünkü karıncalar kendi ağırlığının 100 katını kaldırabiliyor. Daha da önemlisi takım halinde çalışabiliyor. Bilim insanları kertenkelelere de bayılıyor. Özellikle de parmaklarına. Parmaklarındaki yapıyı inceleyerek geliştirdikleri minik robotlar şu anda kendi ağırlığının yüzlerce katını taşıyabiliyor. Peki bu küçük robotlar, tıpkı karıncalar gibi takım halinde çalıştırılabilir mi? Eğer karınca gibi tasarlanırlarsa neden olmasın? Stanford Üniversitesi’nde yapılan araştırmalarda özellikle çok uzun, çok yavaş ve engelsiz ortamlarda mikro robotların kendi ağırlığının çok üstünde yükleri taşıyabilecekleri ispatlanmış. Mesela şu altı robotun toplam ağırlığı 100 gr. Çektikleri arabanın ağırlığıysa 1800 kg. Yani kendisinden 18000 kat ağır bir nesneyi çekebiliyor.

Biyomimetik alanında çalışanlar sürekli olarak doğada sürü halinde dolaşan ve bir “takım” oluşturabilen hayvanları gözlemliyor. Mikroskobik seviyede ise hücreleri. Nasıl oluyor da bu hayvanlar, böcekler ya da vücudumuzdaki hücreler bir arada uyum içerisinde çalışabiliyor? Termitler kendi boyutlarına göre gökdelenler inşa edebiliyor. Ya da balıklar çeşitli amaçlar için anlamlı bir bütün oluşturabiliyor? Kaotik gibi görünen parçalar içerisinde anlamlı davranış biçimleri gözlemlenebiliyor.

Videonun tam metni ve linkler web sitemde: http://barisozcan.com/takim-olan-mikr…

Videoda alıntı yapılan filmler ve diziler:
Big Hero 6 (2014)
G.I. Joe: The Rise of Cobra (2009)
Mystery science theater 3000
The Day the Earth Stood Still (2008)

Müzikler:
Chris Zabriskie sanatçısının Cylinder Five adlı şarkısı, Creative Commons Attribution lisansı (https://creativecommons.org/licenses/…) altında lisanslıdır.
Kaynak: http://chriszabriskie.com/cylinders/
Sanatçı: http://chriszabriskie.com/

By the Pool – Jingle Punks

Kevin MacLeod sanatçısının Lightless Dawn adlı şarkısı, Creative Commons Attribution lisansı (https://creativecommons.org/licenses/…) altında lisanslıdır.
Kaynak: http://incompetech.com/music/royalty-…
Sanatçı: http://incompetech.com/

Twin Musicom sanatçısının Digital Voyage adlı şarkısı, Creative Commons Attribution lisansı (https://creativecommons.org/licenses/…) altında lisanslıdır.
Sanatçı: http://www.twinmusicom.org/

Kevin MacLeod sanatçısının Decisions adlı şarkısı, Creative Commons Attribution lisansı (https://creativecommons.org/licenses/…) altında lisanslıdır.
Kaynak: http://incompetech.com/music/royalty-…
Sanatçı: http://incompetech.com/

Copyright Disclaimer Under Section 107 of the Copyright Act 1976, allowance is made for “fair use” for purposes such as criticism, comment, news reporting, teaching, scholarship, and research. Fair use is a use permitted by copyright statute that might otherwise be infringing. Non-profit, educational or personal use tips the balance in favor of fair use.
~

http://facebook.com/BarisOzcan
http://instagram.com/BarisOzcan
http://google.com/+BarisOzcan
http://www.barisozcan.com

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here