Çipli Kimlik Kartları Nedir, Ne işe Yarar?

Öncelikle çipli kimlik kartlarına başvuralar Ocak 2017’de başlıyor. Kartların dağıtımına pilot olarak seçilen 10 ille başlanacaktı fakat Trabzon, Rize, Burdur gibi şehirlerde başvurular başladı bile. Devletin hedefi ise 3 yıl içerisinde tüm vatandaşlarımızın bu karta geçiş yapmış olmasını sağlamak.

Yeni çipli kimlik kartlarımız uluslararası standartlara uygun, kolay taşınabilir, taklit ve sahtecilik gidi şeylerin mümkün olmadığı, geleneksel ve dijital ortamlarda güvenli kimlik doğrulama amacıyla üretiiliyor. Ayrıca yine bu kartlar sayesinde tek kart-tek şifre dönemine de geçilmiş olacak. Bu da şu anlama geliyor, bu yeni kimlik kartlarımızla birlikte interneti olduğu her yerden e-Devlet hizmetlerine ulaşabileceğiz.

Peki bu kimlik kartlarına sahip olmak için para ödeyecek miyiz? Evet, ödeyeceğiz. Tabi bu fiyat değişebilir fakat videonun çekildiği tarih itibariyle 15 TL karşılığında çipli kimlik kartlarına sahip olabiliyorsunuz.

Şunları da belirtelim yeni kimlik kartlarımızın kullanım ömrü 10 yıl ve söylenene göre TÜBİTAK tarafından geliştirilen sistem sayesinde içindeki verilerin kopyalanması mümkün değil. Çünkü şöyle düşünün bu kartların üzerinde 1GB’a kadar veri depolayabilecek bir alan da var. Koruma da şöyle sağlanıyor telefon ve kredi kartlarında yer alan “kopyalanamaz” güvenlik önlemlerinin bir bileşimi kimlik kartlarımızdaki çip’lerin üzerinde duruyor. Yani çifte koruma 🙂

Tüm bunlarla birlikte vize istenmeyen ülkelere pasaport yerine geçme, banka hesap numaralarınız, ehliyet, maaş ve sağlık gibi bilgilerin yer aldığı bir çipte kartın üzerinde takılı olacak. Kişilerin sağ ve sol parmak izi, avuç içi ve parmak damar izleri de tapu, noter, emniyet müdürlüğü ile ilgili işlerimizde sahyeciliğin önüne geçmek için kartlara işlenecek. Yani Ahmet gidip Mehmet’in yerine imza atamayacak. Ayrıca kartın üzerinde bulunan şifreyi de 3 kere yanlış girerseniz bloke olacak. Erkeklerde mavi, kadınlarda pembe kimlik kartı dönemi de sona eriyor.

Bizce bu kimlik kartlarıyla ilgili en çok merak edilen bir diğer nokta bu pasaport meselesi. Anlatalım; kartın üzerinde bulunan güvenlik ve veri birimleri Uluslararası Sivil Havacılık Örgürü 9303-3 standartlarına uygun olarak yerleştirildi. Karttaki makine okunabilir alan ve temassız yonga içeriğinde bilgiler sayesinde, vize istenmeyen ülkelere pasaportsuz giriş yapabileceksiniz. Aslında pasaportlu griyorsunuz ama yanınızda fiilen taşımanıza gerek kalmayacak.

Tabi bu çipli kimlik kartları şu anda iyi güzel görünüyor fakat bunları cüzdan taşıyabilecek miyiz? Şöyle ki şu haliyle taşıyabileceğiz fakat aşırı sıcak ve soğuktan koruma, nemli ve ıslak ortamlara sokmama, yonga kısmına basınç olmaması gibi faktörlerde devreye giriyor. Bunu ancak zamanla öğrenebiliriz, acaba arka cebinde cüzdan taşıyanlar çipli kimlik kartları için başka bir yöntem mi denemek zorunda kalacak?

Sonuç olarak arkadaşlar yeni çipli kimlik kartlarıyla birlikte artık merviden altında bile üretilebilen “kimlik sahteciliği” meselesinin önüne geçilmiş olacak. Yani heçkır’lar rahat durmayıp bunun da bir yolunu bulurlar mı onu bilemiyorum fakat ilk bakışta şimdlik güvenlik anlamında bir üst seviyeye çıkacağımız söylenebilir.

Kanalımıza abone olmayı unutmayın ► http://goo.gl/y4AjCY

Hepsi ve daha fazlası için : http://www.webtekno.com/

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here