ABONE OL ► http://bit.ly/barisozcanyoutube
TÜM VİDEOLARIM ► https://youtube.com/barisozcan/videos

İnsanlık başka gezegenlere uzay aracı gönderme konusunu başardı. Peki başka bir yıldıza gidebilmek mümkün mü? Aralarında Stephen Hawking’in de bulunduğu bir grup bilim insanının bu konuyla ilgili bir çözümü var. Rus bir iş adamının da bu işe yatıracak parası.
Yıldızlara yolculuk yapmak. İnsanoğlunun en büyük rüyalarından biri ve belki de sandığımızdan çok daha kısa bir süre içerisinde gerçekleşecek. Bu konuyla ilgili en ciddi projelerden birini, “Starshot” projesini Nisan 2016’da dünyanın en ünlü bilim insanlarından Stephen Hawking açıkladı.
“Yıldızlarla bizim aramızda etrafımızı kuşatan çok büyük bir boşluk sınırı var ama artık bunu aşabiliriz” diyor Hawking.
Aşılması gereken bu boşluğu nasıl tarif edebiliriz? Bize en yakın yıldızı ele alalım: Alpha Centauri. Tam 4.37 ışık yılı uzaklıkta. 4 filan deyince ne kadar yakınmış gibi gözüküyor değil mi? 4 km uzakta der gibi… Ama bu ışığın kat ettiği mesafe. Yani mesela orada birisi ışıkları kapatsa ya da yıldız bir anda yok olsa biz 4 yıl boyunca onu görmeye devam ederiz, kendi güneşimiz için bu süre 8 dakika. Bugüne kadar yapılmış en hızlı uzay aracını oraya göndermeye kalksak 30.000 yılda oraya ulaşır. Kayıtlı insanlık tarihinin sadece 5000 yıl olduğunu düşünürsek bu da epeyce uzun bir süre. İşte o yüzden “Starshot Projesi” oldukça iddialı. Çünkü bu mesafeyi 20 yıllık bir yolculukla aşmayı planlıyorlar. Peki nasıl?
Bir kaç yüzyıl önce dünyadaki yeni yerler nasıl keşfedildi? Kıtalar arası seyahat nasıl yapıldı? Yelkenli gemilerle değil mi? Şimdi o yelkenli gemilerin uzayda yıldızlar arası yolculuk yapabildiğini hayal edin. Tek fark yelkenleri şişiren şey rüzgar değil lazer ışınları olacak. O yüzden adına “Lightsail” yani ışık yelkeni demişler. Yelken bir kaç metre genişlikte ve bir kaç atom kalınlığında. Bir de gemide insan yerine çok daha ufak bir şey taşınacak: “Starchip” adında pul kadar küçük bir elektronik devre. Bu mini mürettebat bize gittiği yerlerden haberler gönderecek, fotoğraflar çekecek.
Eğer çok güçlü bir lazer ışını ve çok hafif ve küçük bir uzay gemisi yapılabilirse çok hızlı bir hareket elde edilebilir. Işık hızının beşte birine ulaşılabilir. Dolayısıyla en yakın yıldızımız olan Alpha Centauri’ye 20 yılda gidilebilir.
Uzayda hızlı gidebilmek için düşünülen bu konsept bir ilk değil. “The Planetary Society” tarafından geliştirilen “LightSail” projesi de buna benzer bir yolculuk öneriyor.
Peki bütün bunlar yapılabilir mi? Teorik olarak evet. 20 yıl içerisinde bu tür bir aracın üretilebileceği öngörülüyor. Üzerine bir de 20 yıllık yolculuk eklediğinizde belki de 40 yıl sonra başka bir yıldız sisteminden görüntüler izlemeye başlayacağız. Bunlar bizim için uzun ama insanlık için çok kısa süreler.

Videonun tam metni, kaynaklar ve linkler web sitemde: http://barisozcan.com/yildizlar-arasinda-20-yil

FİLMLER
2001: A Space Odyssey (1968)

MÜZİK
Rhythm and Booze – Twin Musicom http://www.twinmusicom.org
Deep Space – Audionautix http://audionautix.com
Blue Danube – Strauss
~
Copyright Disclaimer Under Section 107 of the Copyright Act 1976, allowance is made for “fair use” for purposes such as criticism, comment, news reporting, teaching, scholarship, and research. Fair use is a use permitted by copyright statute that might otherwise be infringing. Non-profit, educational or personal use tips the balance in favor of fair use.
~
HER PAZARTESİ OKU ► http://bit.ly/oku-serisi
HER PERŞEMBE İZLE ► http://bit.ly/izle-serisi
HER PAZAR STT DÜŞÜN ► http://bit.ly/stt-serisi
VLOG ► http://bit.ly/barisozcan-VLOG
~

http://google.com/+BarisOzcan
http://facebook.com/BarisOzcan
http://instagram.com/BarisOzcan
http://www.snapchat.com/add/ozcanbaris
http://BarisOzcan.com/sikca-sorulan-sorular

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here