SNAPCHAT ► https://www.snapchat.com/add/ozcanbaris
TÜM VİDEOLARIM ► https://youtube.com/barisozcan/videos
VLOG SERİSİ ► http://bit.ly/barisozcan-VLOG
OKU SERİSİ ► http://bit.ly/oku-serisi
STT SERİSİ ► http://bit.ly/stt-serisi

Batman ve Superman’in neden aynı filmde göründüğünü bilmiyorum. Çünkü henüz filmi izlemedim. Ama süper kahraman filmlerinin eskisi gibi görünmediğinin farkındayım. Bunun sorumlusu galiba bilgisayarlar. Yoksa onu kullanan tasarımcılar mı?

Benim için süper kahraman filmleri içinde Superman’in bambaşka bir yeri vardır. Superman serisinin ilk filminden bahsediyorum. Afişinde “bir insanın uçabileceğine inanacaksınız!” diyordu. Sadece bu söz bile bence çok şey vaat ediyor. Yapımı 5 yıl sürmüş bu filmin. Çünkü bir insanın uçabileceğine inandırmak teknolojik olarak çok zordu o yıllarda. Bilgisayarlar görsel efektler üretebilecek kadar hızlı değildi. O yüzden film yapımcıları ve yönetmenler “pratik efektler” üretmek zorundaydı. Minyatürler, maketler kullanmak, arka planı boyamak (matte painting) ya da oraya görüntü yansıtmak gibi çözümler üretiyorlardı. Bu çözümler bize ilkel gözüküyor olabilir. Çünkü şimdilerde hemen her şey bilgisayarlarla yapılıyor. CGI denilen “Computer Generated Images” yani bilgisayar tarafından üretilen görüntüleri izliyoruz. Süper kahramanları süperleştirmenin daha kolay bir yolu var mı? Açıkçası ben kolaycı bir insan değilim. O yüzden cevabını merak ettiğim asıl soru şu: yeni nesil görsel efektler daha mı inandırıcı?

Bilgisayarların hızlanıp görsel efektler üretmeye başladığı ilk yıllarda amaç daha çok kameranın gördüklerini tamamlamak veya eksiltmekti. Yani hikayenin anlatılmasına yardımcı olmaya çalışmak. Hikayeniz milyonlarca yıl önce yok olmuş dinozorları göstermeyi gerektiriyorsa elbette bunu bilgisayarlarla yapacaksınız. Ama bunun inandırıcı olması lazım. Özellikle son yıllarda sayıları hızla artarken kaliteleri de aynı hızla düşmeye başlayan süper kahraman filmlerinde gördüğümüz görsel efektler bunu başarabiliyor mu? Gördüklerinize inanabiliyor musunuz? Nerede o eski efektler?

Videonun tam metni ve linkler web sitemde: http://barisozcan.com/beni-ucabildigi…

Videoda alıntı yapılan filmler ve diziler:
Superman (1978)
Along came a spider (2001)
The Matrix Reloaded (2003)
Catwoman (2004)
The Mummy Returns (2001)
The Dark Knight (2008)
Oblivion (2013)
Gravity (2013)
Cüneyt Arkın’ın adını bilmediğim bir filmi

Müzikler:
Huma-Huma – Half Pipe

Kevin MacLeod sanatçısının Impact Allegretto adlı şarkısı, Creative Commons Attribution lisansı (https://creativecommons.org/licenses/…) altında lisanslıdır.
Kaynak: http://incompetech.com/music/royalty-…
Sanatçı: http://incompetech.com/

Kevin MacLeod sanatçısının Faceoff adlı şarkısı, Creative Commons Attribution lisansı (https://creativecommons.org/licenses/…) altında lisanslıdır.
Kaynak: http://incompetech.com/music/royalty-…
Sanatçı: http://incompetech.com/

Copyright Disclaimer Under Section 107 of the Copyright Act 1976, allowance is made for “fair use” for purposes such as criticism, comment, news reporting, teaching, scholarship, and research. Fair use is a use permitted by copyright statute that might otherwise be infringing. Non-profit, educational or personal use tips the balance in favor of fair use.
~

http://facebook.com/BarisOzcan
http://instagram.com/BarisOzcan
http://google.com/+BarisOzcan
http://www.barisozcan.com

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here