DİĞER VİDEOLARIM ► https://youtube.com/barisozcan/videos
VLOG SERİSİ ► http://bit.ly/barisozcan-VLOG
OKU SERİSİ ► http://bit.ly/oku-serisi
STT SERİSİ ► http://bit.ly/stt-serisi
SNAPCHAT ► https://www.snapchat.com/add/ozcanbaris

Dif-tor heh smusma! Vulcan’lılar birbirlerini böyle selamlar. Live long and prosper! Yani “Uzun yaşa ve başarılı ol!”

Bugün sizleri uydurma bir dilin selamıyla selamladım. Vulcan dili tamamen kurmaca ama bu dildeki selamlamanın kökleri aslında geleneksel selamlara dayalı. El ile yapılan bu işaret Star Trek dizisinde Bay Spock olarak tanıdığımız Leonard Nimoy tarafından geliştirilmiş. Esin kaynağı “kohen” adı verilen din adamları. İşaret görsel olarak İbranice ve Aramice’deki shin, Arapça’daki sin harfine benziyor. Bizdeki “s” harfi. Selam kelimesinin “s”si. Biz birbirimize emniyet, huzur, esenlik gibi anlamları içeren bir selam verirken Vulcanlılar, ya da onların senaryo yazarları bu kelimeyi uzun yaşama ve başarıya çevirmişler. Uzun yaşam gerçekten de istenecek bir şey mi?

Bu soruyu zaman zaman düşünmüşümdür. Özellikle seyahat ederken yaşlı insanları gördüğümde. Bir kaç yıl önce Azerbaycan’ın Lerik bölgesinde “Uzun Ömürlüler Müzesi”ni ziyaret etmiştim. Şireli Müslümov ismini ilk kez orada gördüm. 168 yıl yaşadığı söyleniyor. Zamanında National Geographic dergisi onun hakkında bir makale yayınlamış ve Guinness Rekorlar Kitabı’na girmiş. Ancak doğumuyla alakalı net bir bilgi bulunamadığı için şu anda “doğrulanmış uzun ömürlüler listesi”nde adı yok.

Bu listeye göre yaşayan en yaşlı insan 116 yıldır hayatta olan Susannah adında bir nine. Zaten listeye şöyle bir göz gezdirdim de en uzun ömür süren ilk 100 kişiden sadece 7 tanesi dede, gerisi hep nineler. Susannah nine geçen yüzyıldan önceki yüzyılda 1899’da doğmuş.

Dünyada uzun yaşayan insanların görüldüğü bazı bölgeler var. Bunlara mavi alanlar deniyor. İtalya’nın Sardinya, Japonya’nın Okinawa, Yunanistan’ın Ikaria adalarında -ilginçtir hepsi de ada- 100 yaşın üstünde pek çok insan var. İşte Azerbaycan’ın Lerik bölgesi de buna benzer bir yer. O yüzden hazır oraya gitmişken bizde adet olduğu üzere bir yaşlı kişiyi ziyaret edip ona selam verelim dedik. Yaklaşık 100 yaşındaki bir amcanın evine misafir olduk. Dolayısıyla ben Vulcanlıların yöntemiyle değil selamımı bu kez geleneksel yollardan verdim. Uzun yaşam hakkında uzun uzun sohbet ettik bu amcayla. İşte o zaman uzun yaşayacaksak böyle yaşamak lazım diye düşündüm.

Geçenlerde bir kitaba rastladım: The Oldest Living Things in the World – Dünyanın en yaşlı yaşayan şeyleri. Fotoğrafçı Rachel Sussman 10 yıl boyunca dünyanın farklı yerlerine giderek fotoğraflar çekmiş. Uzun yaşamın izini sürmüş. Burada uzun yaşam deyince artık hayalinizde yüz yaşındaki insanlar canlanmasın. Ölçeğinizi biraz daha genişletin. Mesela yüzyıllarca yaşayan canlılar. Hatta binlerce yıl boyunca…

Kitapta hemen kendi gördüğüm en yaşlı canlıyı aradım ve buldum. Sonra kendi video arşivimden ağacın görüntülerini de çıkardım. Sicilya adasında rastladığım “Hundred Horse Chestnut – Yüz at kestanesi” adındaki bu ağacı ilk gördüğümde altında oturup biraz dinlenmiştim ve düşüncelere dalmıştım.

Videonun tam metni, kaynaklar ve linkler web sitemde: http://barisozcan.com/dunyanin-en-uzun-yasayan-canlilari

Müzikler:
Chris Zabriskie – Prelude No 14
Dexter Britain – Waking Up Instrumental
Dexter Britain – The Time To Run
Chris Zabriskie – NirvanaVEVO

Filmler:
Star Trek II: The Wrath of Khan (1982)

Copyright Disclaimer Under Section 107 of the Copyright Act 1976, allowance is made for “fair use” for purposes such as criticism, comment, news reporting, teaching, scholarship, and research. Fair use is a use permitted by copyright statute that might otherwise be infringing. Non-profit, educational or personal use tips the balance in favor of fair use.
~

http://facebook.com/BarisOzcan
http://instagram.com/BarisOzcan
http://www.snapchat.com/add/ozcanbaris
http://google.com/+BarisOzcan
http://www.barisozcan.com

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here