DİĞER VİDEOLARIM ► https://youtube.com/barisozcan/videos
TEDx Yedi Yılda Bir Konuşması ► bit.ly/yediyildabir
VLOG SERİSİ ► http://bit.ly/barisozcan-VLOG
OKU SERİSİ ► http://bit.ly/oku-serisi
STT SERİSİ ► http://bit.ly/stt-serisi
SNAPCHAT ► https://www.snapchat.com/add/ozcanbaris

Bir kitabı okurken hep kelimelere odaklanırız değil mi? Kelimeler ve onların çağrıştırdığı anlamlar. Bu çok doğal. Peki hiç kelimelerin arasındakilere dikkat ettiniz mi? Anlamların oluşmasına yardım eden minik, mütevazi işaretlere?

Noktalama işaretleri. Her gün görüp de varlığına alıştığımız nesneler gibi. Yokluğunda fark ettiğimiz güzellikler gibi. Bazı yazarlar bunu bize hatırlatmak için bilinçli olarak onları yok ediyor.

Mesela James Joyce. Ünlü eseri Ulysses’in son bölümünde sadece iki tane nokta kullanmış. Demek ki kısa bir bölümmüş diye düşünebilirsiniz ama öyle değil. Bu bölümde İngiliz dilinde yazılmış en uzun cümlelerden biri var. Cümleye başlıyorsunuz ve 4391 kelime sonra noktayı görüyorsunuz. Böyle bir cümleyi okumak ne kadar sürer biliyor musunuz? Ben denedim, yaklaşık 45 dakika. Peki en uzun cümle hangi kitapta? Jonathan Coe’nun “The Rotters’ Club” adlı kitabında. Bu kitaptaki bir cümle 13955 kelime uzunluğunda. Okumadım ama okusaydım 2 saat filan sürerdi. Cümleler genellikle noktayla biter ve bir nefeste okunması beklenir. Böyle bir cümleyi bir nefeste okuyabilmek pek de kolay olmasa gerek 🙂

Oğuz Atay da “Tutunamayanlar”ın bir bölümünde noktalama kullanmamayı tercih eder. 76 sayfalık bir bölüm boyunca. Burada noktalama işaretlerini biz okuyucuların yerleştirmesini bekler. Seçimi bize bırakır. Ya da Rasim Özdenören “Çarpılmışlar” öyküsünde bilinç akışını su kadar berrak, pürüzsüz bir şekilde akıtabilmek için kelimelerin önüne hiç bir set koymaz. Size yaşamdan daha gerçek bir gerçeklik sunmak için yapar bunu.

Peki bir kitaptan noktalama işaretlerini çıkartmak yerine kelimeleri çıkartırsak ne olur? Bir deneyelim mi? Mesela Yaşar Kemal’in “İnce Memed”inden bir bölüm üzerinde. Ne görüyoruz bu kelimelerin arasında? Her bir nokta bize ne ifade ediyor? Kendinden önce gördüğümüz kelimeleri düşünebilmek için bir durak. Nefeslenme yeri. Çünkü o ana kadar bir “tamamlanmış fikri” gördük. Artık bunu sindirmeliyiz. Üzerinde düşünmeliyiz. Sildiğimiz o kelimelerin anlamları belki de o noktadan çıktı. Aradaki noktalar galaksilerdeki kara delikler gibi. Kendi küçük ama kütlesi çok büyük. Işık bile kaçamıyor.

Videonun tam metni ve linkler web sitemde: http://barisozcan.com/kelimeler-arasinda

Videoda alıntı yapılan dizi:
Star Trek TNG S06E25

Müzikler:
Kevin MacLeod sanatçısının Dreams Become Real adlı şarkısı, Creative Commons Attribution lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/) altında lisanslıdır.
Kaynak: http://incompetech.com/music/royalty-free/index.html?isrc=USUAN1500027
Sanatçı: http://incompetech.com/usic/royalty-…
Sanatçı: http://incompetech.com/

Ether – Silent Partner

Dexter Britain – Seeing the Future

Copyright Disclaimer Under Section 107 of the Copyright Act 1976, allowance is made for “fair use” for purposes such as criticism, comment, news reporting, teaching, scholarship, and research. Fair use is a use permitted by copyright statute that might otherwise be infringing. Non-profit, educational or personal use tips the balance in favor of fair use.
~

http://facebook.com/BarisOzcan
http://instagram.com/BarisOzcan
http://www.snapchat.com/add/ozcanbaris
http://google.com/+BarisOzcan
http://www.barisozcan.com

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here